Masterplan nieuw muziekgebouw Eindhoven

De verkennende schets van MVRDV

Masterplan nieuw muziekgebouw Eindhoven

Blueyard is gevraagd om de ontwikkeling van een masterplan voor een nieuw en toekomstbestendig ‘muziekcluster’ in Eindhoven te begeleiden. In een nieuw te ontwikkelen, bijzonder gebouw in het hart van Eindhoven moeten over enige jaren de activiteiten van het huidige Muziekgebouw en poppodium de Effenaar samen een onderkomen vinden. Want Eindhoven maakt de komende jaren een enorme schaalsprong. De stad groeit flink in inwonertal, maar zeker ook in economische betekenis. De stad wordt een internationale ‘metropool’. Daar hoort ook een versterkt cultureel voorzieningenniveau bij dat van betekenis is voor de héle regio en voor alle bewonersgroepen.

Technologische hotspot

Tegelijkertijd is ook de muziekindustrie sterk in ontwikkeling. Mede door corona hebben we geleerd dat je van concerten niet alleen in de concertzaal kan genieten, maar via ‘streams’ ook thuis of onderweg. Het toekomstige muziekgebouw is straks dan ook een technologische hotspot. Hier worden concerten met de meest geavanceerde technologie in online belevenissen vertaald. En het publiek? Dat is er vanuit de hele wereld bij. Technologiestad Eindhoven kan zich hier internationaal mee onderscheiden.

Recent werden twee verkennende studies gemaakt. Een door Arcadis en een door CBRE in samenwerking met MVRDV-architecten. Op basis van deze studies zal Blueyard de komende maanden samen met de relevante spelers in en rond de stad Eindhoven eerst een ‘programma van eisen’ en vervolgens een masterplan (bidbook) ontwikkelen.

Vanuit Blueyard leidt Geert Boogaard het project. Hij wordt bijgestaan door Blueyard-collega’s en andere experts die grote ervaring hebben met het managen en ontwikkelen van (muziek)theaters en podiumkunstproducties.

Meer Nieuwsberichten