Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuidoost

Fonds in gesprek met deelnemers speeddate

Mei 2022

Gemeente Amsterdam, stadsdeel Zuidoost

Met fondsen op speeddate

Hoe breng je nog onervaren culturele initiatieven uit Amsterdam Zuidoost in contact met cultuurfondsen? Hoe zorg je ervoor dat mensen met een mooi plan, maar met weinig ervaring, toch de steun van een financier krijgen? Daarvoor moet je als eerste één stap zetten, de stap naar ‘contact’ met de financier; met het fonds. En juist dat blijkt voor veel culturele organisaties en initiatieven in dit stadsdeel heel erg moeilijk. Hoe leg je contact met een fonds?

Op verzoek van het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost begeleidt Blueyard culturele organisaties uit dit stadsdeel bij hun professionele ontwikkeling (zie het eerdere bericht hier). Onder meer helpen we deze organisaties bij fondsenwerving. En als eerste stap hierbij helpen wij hen de weg vinden naar de cultuurfondsen.

Om de brug naar de cultuurfondsen over te steken, organiseerde Blueyard allereerst in het najaar van 2021 een succesvol webinar voor de cultuurmakers van Amsterdam Zuidoost. Drie fondsen presenteerden zich online (het was nog corona-tijd) en beantwoordden vele concrete vragen.

In mei 2022 konden we gelukkig een live-variant organiseren. 65 culturele initiatieven uit Amsterdam Zuidoost kregen een live speeddate met de cultuurfondsen. Maar liefst negen fondsen en subsidieverstrekkers waren met in totaal vijftien medewerkers aanwezig: Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Fonds, Gemeente Amsterdam Sociale Basis, Stichting DOEN, Stichting 750 jaar Amsterdam, Stadsdeel Zuidoost en het VSBfonds.

In gesprekken van telkens 15 minuten konden deze fondsen kennis maken met initiatieven die anders mogelijk buiten beeld zouden blijven. En in die tijd konden de initiatieven zich niet alleen presenteren, maar ook elke denkbare vraag stellen. En elk kwartier klonk er ‘Changé’ en was er een nieuwe ontmoeting. Hier werden zaadjes gepland voor toekomstige samenwerkingen en toekomstige financiering. Soms kan het zó eenvoudig zijn om tot elkaar te komen!

Het mooie was dat de fondsen niet alleen kwamen brengen, maar zeker ook halen. Want zo positief als de cultuurmakers waren dat zij met hun vragen bij zo veel fondsen terecht konden, zo positief waren de fondsen dat zij op deze manier de verschillende initiatieven die Zuidoost rijk is persoonlijk leerden kennen. Er ging een wereld voor ze open. “Zeker voor herhaling vatbaar!” was dan ook de algemene conclusie. Misschien ook wel een idee voor andere stadsdelen of regio’s die nu nog vaak buiten beeld vallen?

Meer projecten