Codarts Rotterdam

2024 Q2-Q3

Codarts Rotterdam

Redesign opleiding Wereldmuziek

foto van iemand die een Ud bespeelt, een Oosters snaarinstrument

Codarts vroeg Blueyard om een redesign van de opleiding Wereldmuziek te ontwerpen. Eerde Hovinga en Derk van der Kamp pakten dit op, voerden uitgebreide gespreksrondes met staf, studenten en externe experts, en deden desk research. Daaruit volgde een analyse die de basis vormde voor een advies over het redesign op artistiek-inhoudelijk en op zakelijk en organisatorisch vlak.

Op basis van ons advies vernieuwt Codarts per 2025 haar afdeling Wereldmuziek. In dit academisch jaar start een vernieuwd programma, gericht op innovatie, diversiteit en samenwerking. Dat besluit kwam voort uit de wens om de opleiding beter laten aan te sluiten op de veranderende behoeften van studenten en de culturele sector.

Analyse: opnieuw pioniersrol vervullen

De afdeling Wereldmuziek werd eind jaren ’80 opgericht en was destijds baanbrekend. Door de jaren heen heeft Codarts zich met deze afdeling op internationaal niveau onderscheiden. Uit ons onderzoek bleek dat de huidige opzet niet langer voldeed aan de hedendaagse eisen van het vakgebied en verwachtingen van studenten. Zij hebben de behoefte om buiten de traditionele grenzen van hun genre te kijken en relevante vaardigheden op te doen die cruciaal zijn voor hun positionering binnen de huidige diverse cultuursector.

Nieuwe inhoudelijke benadering: meer dan muziek

Het redesign stelt voor om de traditionele, genre-specifieke opzet te verruimen. Het vernieuwde curriculum biedt instrumentbeheersing en theoretische kennis, maar ook ondernemerschap, ontmoeting en inclusie.

Zo zal Codarts zich kunnen richten op nieuwe muzikale vormen, digitale muziekproducties en cross-culturele projecten met lokale en internationale partners. Codarts hoopt hiermee niet alleen haar studenten sterker te verankeren in het werkveld, maar ook een toonaangevende rol te spelen in de culturele sector, zowel in Rotterdam als internationaal.

Codarts toont zich daarnaast bewust van de koloniale achtergrond van de term ‘wereldmuziek’. Een nieuwe naam, zo is ons advies, is daarom een stap om het programma inclusiever te maken, maar slechts de eerste. De echte verandering vindt plaats op de vloer en voltrekt zich in cultuur, beleid, organisatie en samenwerking, de voorbereiding en gesprekken daarvoor zijn inmiddels in gang gezet.

Met dit redesign streeft Codarts ernaar om opnieuw een plek te creëren met grote aantrekkingskracht voor toekomstige generaties van cultuurmakers, die worden klaargestoomd om met hun werk werelden te openen en toegankelijk te maken.

Meer projecten

HUMAN streeft ernaar om maatschappelijke veranderingen te stimuleren die bijdragen aan een betere samenleving. De omroep wilde meer duidelijkheid en structuur over hoe impactgericht…