Nederlands Mijnmuseum geopend

Nederlands Mijnmuseum

Nederlands Mijnmuseum geopend

Op 1 mei 2022 opende in Heerlen het nieuwe Nederlands Mijnmuseum. Een bijzonder moment, want het lang weggemoffelde Nederlandse mijnverleden krijgt eindelijk een waardig huis waarin het héle verhaal over het leven in en boven de mijnen verteld wordt. Gevestigd in een het voormalig warenhuis Kneepkens, komt de geschiedenis tot leven. Het ‘verdriet van Limburg’ heeft een volwaardige plek gekregen.

Blueyard is trots dat we konden bijdragen aan de conceptontwikkeling en de financiering van het nieuwe museum. Tijdens het project leerden we hoe bepalend de mijnindustrie is geweest voor de ontwikkeling van ons land. Tegelijkertijd beseften we hoe het leven in de mijnstreek werd bepaald (en misvormd) door een achteraf schandelijk samenspel de mijnbedrijven, de kerk en de staat. Vanuit dit samenspel ontwikkelde zich in honderd jaar wél een opmerkelijke, want ook trotse, cultuur van mijnwerkers, hun gezinnen en hechte gemeenschappen. Ook die cultuur is het waard om aandacht te schenken.

Een paar jaar geleden werd het Nederlandse mijnverleden opgenomen als één van de 50 vensters van de canon van de Nederlandse geschiedenis. We zijn blij dat er nu ook een museum is dat dit venster invult, onderzoekt en levend houdt. Het biedt een bredere blik op de geschiedenis van Nederland.

Blueyard wenst het museum veel succes!

Recensie Volkskrant 

Recensie NRC

 

 

Meer Nieuwsberichten