Einde Uitmarkt, begin van DE OPENING

Einde Uitmarkt, begin van DE OPENING

De Uitmarkt houdt op te bestaan. DE OPENING komt ervoor in de plaats.

De Uitmarkt stopt in haar huidige vorm, dat heeft het bestuur van de Stichting Uitmarkt onlangs besloten op basis van het onderzoek dat Blueyard voor hen deed. Blueyard schetste echter wel een scenario voor een andere opening van het culturele seizoen. Een opening die veel meer diversiteit toelaat en waar heel Nederland aan mee kan doen.

45 jaar lang vormde de Uitmarkt dé start van het culturele seizoen. Maar de vele gesprekken die Blueyard voerde leverde één duidelijke conclusie op: doorgaan met de formule van de Uitmarkt is in deze tijd geen optie meer. Het moet anders; moderner; inclusiever.

Onderzoek van Blueyard

Ons onderzoek maakte veel duidelijk: culturele instellingen en makers hoeven geen standje meer op een markt om hun publiek te enthousiasmeren en ze verkopen hun kaartjes al jaren via de online kanalen. Wel bleek dat er bij de sector nog steeds de behoefte is om één weekend per jaar het diverse aanbod van kunst en cultuur te vieren en in de schijnwerpers te zetten. Zeker wanneer TV en andere media meedoen, biedt een kans om een vooruitblik te geven op het nieuwe seizoen, mensen te inspireren, en – niet onbelangrijk – de kaartverkoop te stimuleren.

De culturele sector en de politiek hebben ook nog steeds behoefte aan een moment in het jaar waarin de rol en betekenis van kunst en cultuur flink bevraagd – maar ook gevierd mag worden. Een voortzetting van iets als ‘Het Uitmarktdebat’ (en de bijbehorende borrel) wordt bepleit.

Nieuw concept: DE OPENING

Blueyard ontwikkelde een scenario voor een nieuw concept voor de Uitmarkt. We noemden het ‘DE OPENING’. Geen kraampjes en flyers op het Museumplein meer, en ook niet meer voornamelijk Amsterdam, maar een ‘OPENING’ voor héél Nederland. Een nationaal cultuurweekend onder één landelijke titel met lokale invulling.

“Het is te vergelijken met een nationaal evenement zoals Koningsdag of Sinterklaas. Elk jaar organiseert één stad het centrale festivalhart van DE OPENING bestaande uit een centraal podium en live tv-uitzendingen. Daarnaast zetten zij hun eigen cultuurlocaties open voor het publiek, hebben ze hun eigen lokale culturele programmering, debatten en een eventuele aanvullende programmering zoals schrijverscafés. Andere steden kunnen aanhaken onder dezelfde nationale naam, met eigen instellingen en een eigen culturele programmering, wat de culturele diversiteit en het bereik ten goede komt. De campagne heeft ook een activerend onderdeel, dat Nederlanders zal verleiden om tijdens DE OPENING kunst en cultuur te bezoeken en ervaren,” aldus Stichting Uitmarkt.

DE OPENING zal jaarlijks georganiseerd worden in het laatste weekend van augustus en naar aanloop van en tijdens het weekend zal er online en offline media- en nationale tv-aandacht zijn.

In 2023 vindt er een ’tussenversie’ plaats in Carré (zie HIER voor de programmering). Vanaf 2024 gaat DE OPENING echt van start. Welke stad zal de eerste host van DE OPENING worden?

Meer Nieuwsberichten