Gemeente Steenwijkerland

museum steenwijk; foto van de Kalverstraat in Steenwijk met de historische paardenstallen van de Steenwijker koopman Hendrik Spijkervet uit 1905: één van de staldeuren in Jugenstil-stijl staat open. Een oude kar op de voorgrond.

2022 - 2023

Gemeente Steenwijkerland

Een nieuw museum in Steenwijk

Blueyard onderzocht de plannen voor de vernieuwing en samenvoeging van drie musea naar twee locaties in Steenwijk: het Hildo Krop Museum, het Kermis- en Circus Museum en het Stadsmuseum Steenwijk. Blueyard maakte een analyse van het museumconcept en -ontwerp en onderzocht ook de beide locaties.

In samenwerking met de musea en de kwartiermaker werkten we twee nieuwe scenario’s uit op inhoud en op financiën. Zowel de musea als de gemeente kozen voor het scenario waarbij het nieuwe museum op één plek wordt gevestigd, in de historische Spijkervetstallen plus aanvullende nieuwbouw, waar ook ruimte is voor de Historische Vereniging en Galerie Steenwijk.

Het nieuwe scenario valt goedkoper uit dan de oorspronkelijke plannen. Het zal naar verwachting meer publiek trekken en meer bijdragen aan stad en regio. De presentatie is gericht op twee hoofdgroepen: toeristen en inwoners van de regio.

In het nieuwe plan is meer aandacht voor programmering en activiteiten. Hierin is ook ruimte voor initiatieven vanuit de regio.

Meer projecten