Tien cultuurfondsen

Theaterzaal van Diligentia in Den Haag met op afstand van elkaar alle directeuren van de cultuurfondsen die op 2 juli 2020 het Kickstart Cultuurfonds lanceren, in aanwezigheid van de minister van cultuur.

juni-juli 2020

Tien cultuurfondsen

Kickstart Cultuurfonds

De grote cultuurfondsen in Nederland sloegen de handen ineen om culturele instellingen te helpen in tijden van corona: het Kickstart Cultuurfonds. Zij legden meer dan 16 miljoen in om cultureel aanbod in de anderhalve meter-economie te ondersteunen. En vroegen aan Blueyard om hen te helpen dat te organiseren.

Wie denkt dat het weggeven van zo’n enorm bedrag gemakkelijk is, vergist zich. Wanneer je uit alle aanvragen de beste wil kiezen en als je de aanvragers binnen een paar weken uitsluitsel wil geven, dan vergt dat een hele organisatie met adviseurs, techniek, service, beleid en richtlijnen.

Aanvragers zijn net mensen: als je zegt de aanvragen te beoordelen in volgorde van binnenkomst, zal de druk op het systeem direct bij aanvang immens zijn en de techniek het begeven. Als je zegt te beoordelen op kwaliteit en te kiezen uit alle aanvragen, dan komen de meeste pas vlak voor sluitingstermijn binnen. Om deze reden hebben we gewerkt met tranches: dakpansgewijs verdeeld over twaalf timeslots.

We bouwden een digitaal aanvraagsysteem, trokken vijftien ervaren donatieadviseurs aan en alles ging op 1 juli 2020 van start. Vier weken later werd de eerste anderhalf miljoen euro uitbetaald aan de eerste zestig projecten. Meer info op Kickstart Cultuurfonds

Meer projecten