Het Cultureel Innovatiefonds Provincie Utrecht (CIPU) is een samenwerking tussen zeven publiek-private fondsen en overheden in de provincie Utrecht. Het fonds kwam in 2020 – tijdens de pandemie – bliksemsnel tot stand en ondersteunt sindsdien innovatieve ideeën om de culturele sector toekomstbestendig te maken. Begeleiding, financiering en kennisdeling zijn daarbij met elkaar verbonden.
Evaluatie en herpositionering van een bijzonder fonds
CIPU vraagt om experiment van de deelnemers, maar het zit ook in het eigen dna. Daarom vroeg de provincie Utrecht – een van de initiatiefnemers – Blueyard om een evaluatie en herpositionering, met als doel om het fonds toekomstbestendig te maken. Hierbij lag de nadruk op het behoud van de opgebouwde kennis en het gedachtegoed over innovatie in de cultuursector, met opties voor verzelfstandiging of integratie met een landelijk fonds.
Keuzes maken om innovatie te stimuleren
We startten met een evaluatie, aan de hand van documenten en gesprekken met betrokkenen. De evaluatie toonde aan dat CIPU een belangrijke rol heeft gespeeld als proeftuin voor innovatie in de cultuursector. Het gemiddelde niveau van de innovaties bleef echter achter bij de verwachtingen. Er was behoefte aan een duidelijkere focus om effectief te blijven in het stimuleren van innovatie. Dit leidde tot de conclusie dat CIPU keuzes moest maken.
Verschillende scenario’s en advies voor herpositionering
Daarna richtten we ons op het verkennen van verschillende scenario’s voor de herpositionering van CIPU. Deze scenario’s varieerden van integratie in het beleid van alle partners tot verzelfstandiging als een onafhankelijke organisatie. Het meest kansrijke scenario was een focus op begeleiding en kennisontwikkeling, waarbij CIPU functioneert als een opleidingsinstituut. Deze vorm biedt volgens Blueyard een solide basis voor duurzame innovatie en samenwerking, dat de weerbaarheid en wendbaarheid van de cultuursector versterkt.
Foto: Lisanne Lentink (voor CIPU)