Vijf gemeenten uit Drenthe en Overijssel

pexels-cottonbro-studio-9644395

2023

Vijf gemeenten uit Drenthe en Overijssel

Businesscase amateurkunstaanbod

In maart 2023 viel het doek voor Scala, het kunstencentrum voor een groot deel van Drenthe en Overijssel. De betrokken vijf gemeenten staakten hun subsidie en de muziek-, theater- en kunstlessen stopten per direct.

Om het aanbod in stand te kunnen houden, vroegen de gemeenten Blueyard onderzoek te doen naar haalbare en toekomstbestendige businesscase voor een aanbieder van amateurkunst in de regio Drenthe en Overijssel.

Eerde: “We onderzochten de kostenstructuur en organisatie van het aanbod en vergeleken die met andere soortgelijke organisaties in Nederland. We stelden vast dat amateurkunstaanbod op een manier zoals de gemeente dat haar inwoners wil bieden, niet haalbaar is zonder aanvullende bijdrage van de gemeente(n). Ambities zijn niet gratis.”

Op basis van ons onderzoek en advies besloten de vijf gemeenten om niet meer gezamenlijk één organisatie zoals Scala te subsidiëren, maar elk een eigen subsidieregeling te bieden voor amateurkunstaanbieders. Dat werden De Kunstenkorf voor Hoogeveen en Blink Kunstcollectief in Steenwijk en Meppel. Bij aanvang van het nieuwe cursusjaar zijn de meeste lessen en cursussen weer van start gegaan, veel op de oude locatie en met dezelfde docenten.

Meer projecten